Przez żołądek na podium – Pełnoziarniste scones


   Mówi się, że śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza. A scones to coś pomiędzy kruchymi bułeczkami a ciastkami, więc każdy powinien być zadowolony – nawet francuska królowa ;) Zwłaszcza w pełnoziarnistym wydaniu, z dodatkiem chrupiących pestek słonecznika, lekkim serkiem wiejskim i kwaśnymi konfiturami.

 

Składniki (na 5-6 sztuk)

125 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 małe jajko

1 łyżeczka miodu

25 g masła

Duża szczypta soli

0,5-1 łyżeczka cynamonu

40 g mleka

 

Dodatki

2 łyżki mleka do posmarowania

Pestki słonecznika

 

Przygotowanie

   Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, miód, miękkie masło, cynamon i mleko. Wyrabiamy ciasto (ma pozostać lepkie i niezbyt ścisłe) i pozostawiamy je w temperaturze pokojowej na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni Celsjusza.

   Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 cm i wykrawamy okrągłe placki za pomocą szklanki o średnicy ok. 6 cm. Krążki smarujemy mlekiem używając pędzla, posypujemy pestkami słonecznika i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy ją do nagrzanego piekarnika na najwyższą lub przedostatnią półkę, a gdy będą za bardzo się rumienić, to zmieniamy na niższy poziom. Czas pieczenia to 7-10 minut. Gotowe scones najlepiej smakują na ciepło.

Pysznego!

 

Przepis oraz zdjęcia przygotowała dla Was Beata, – autorka blogu Zmiana na dobre, miłośniczka jedzenia, które jest dobre dla zdrowia, sylwetki i kubków smakowych.