Przez żołądek na podium – kieszonki z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami


Kieszonki z kurczaka   Drób (zakładając, że pochodzi z wolnego chowu) należy do najbardziej korzystnych dla zdrowia rodzajów mięs – jest bardzo dobrym źródłem białka, potrzebnego do budowy i odbudowy tkanek oraz większości witamin z grupy B, odpowiedzialnych za stan układu nerwowego. W dodatku mięso kurczaka ma niewielkie ilości tłuszczu. W prezentowanym przepisie sposób przygotowania wpływa na jego niesamowite walory smakowe – jest ono chrupiące z zewnątrz, a bardzo soczyste w środku. A nadzienie z fety i suszonych pomidorów oraz ziół przypomina aromatem wakacje w obszarach śródziemnomorskich… :)

 

Składniki (na 2 osoby)

2 piersi z kurczaka

125 g sera feta

Kilka sztuk suszonych pomidorów

2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. tymianku, bazylii, pietruszki)

1 płaska łyżeczka ulubionych przypraw do kurczaka (papryka słodka, chilli, czosnek)

Pieprz do smaku

Olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)

 

Przygotowanie

Kieszonki z kurczaka   Piersi z kurczaka umyj, wykrój mostek, wszelkie kości, błony i tłuszcz, a także wszelkie „odstające” części. Tak przygotowane filety połóż płasko na desce do krojenia, nakryj dłonią i w każdej piersi zrób ostrym nożem „kieszonkę”. Następnie natrzyj z zewnątrz ulubionymi przyprawami do kurczaka i wstaw na ok. 1 godzinę do lodówki.

   Fetę rozdrobnij widelcem w miseczce, dodaj pokrojone w drobne cząstki pomidory, posiekane zioła oraz ewentualnie pieprz do smaku (feta jest wystarczająco słona, nie trzeba dodawać dodatkowej soli). Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij piersi z kurczaka i zamknij za pomocą wykałaczek.

   Rozgrzej tłuszcz na patelni i ułóż na niej kurczaka. Obsmażaj krótko z każdej strony – tak, by skórka stała się złotobrązowa, a następnie duś pod przykryciem ok. 15 minut (w razie potrzeby zmniejsz ogień).

Przepis oraz zdjęcia przygotowała dla Was Beata, – autorka blogu Zmiana na dobre, miłośniczka jedzenia, które jest dobre dla zdrowia, sylwetki i kubków smakowych.

 

Uwaga: Inspiracja dla przepisu pochodzi ze strony: http://www.przepisy.pl/przepis/kurczak-po-srodziemnomorsku